Щоденна підбірка новин світу цифрових технологій за 7.07.2020

Ви зараз переглядаєте Щоденна підбірка новин світу цифрових технологій за 7.07.2020

Дайджест від ІТ-Школи (7 липня 2020)

Xiaomi анонсували розумні двері.

Як повідомляють в компанії, смарт-двері висотою 2050мм та шириною 960мм, важать блиизько 85 кг та отримали стандартну конструкцію. Це подвійні двері, які відкриваються в різні сторони.

Так що в цих дверях розумне?! Для початку, вони отримали 10-дюймовий сенсорний IPS дисплей, який оснащений датчиком камери HD 1080p. Вона підтримує ширококутний інфрачервоний нічний зір на 150 градусів та алгоритм розпізнавання обличчя. Алгоритм визначає людину, її вік, стать та багато іншого. Відмикати двері можна як традиційним способом, так і за допомогою відбитків пальців.

Керувати дверима також можна за допомогою фірмого додатка Mi Home. Роздрібна ціна на двері почнеться з 700 доларів. Версія !з акумулятором! буде трошки дорожчою.

Відео-камери торгових центрів приєндують до поліцейської системи відео нагляду

У столиці великі торговельні центри почали під’єднувати свої камери спостереження до загальної поліційної системи відеонагляду. Сьогодні така система запрацювала в найбільшому торговельному комплексі Києва, який щодня відвідує 50 тисяч покупців. Поліція переконує, що камери спостереження дадуть змогу виявляти злодіїв, буквально в прямому ефірі, й відстежувати куди вони тікають і зрештою ловити “на гарячому” з краденим.

Дослідники з Університету Карнегі — Меллона розробили автоматичний метод, який робить спілкування більш ввічливим.

Розроблений метод переробляє не дуже ввічливі вказівки або запити, надаючи їм більш м’яку стилістику шляхом зміни структури або заміни окремих слів. В результаті, наприклад, замість «надішліть мені ці дані» виходить «не могли б Ви, будь ласка, надіслати мені ці дані».

За словами розробників, метод може бути дуже затребуваний у цілому ряді випадків, зокрема, при електронному листуванні, створення чат-ботів або веденні блогу. І це, звичайно, не перша спроба створити подібну систему, однак те, чого не вистачало досі — це достатньої кількості «ввічливих» даних.

Автори методу змогли вирішити цю проблему, взявши дані з електронного листування співробітників техаської компанії Enron. Вона збанкрутувала у 2001 році в результаті великого скандалу, пов’язаного з фальсифікацією звітності, тоді ж були опубліковані і півмільйона внутрішньокорпоративних листів, які потім не раз використовувалися в різних дослідницьких проектах.

Але навіть з такою базою даної створити генератор ввічливості виявилося не найпростішим завданням. Оскільки ввічливість, як каже Шрімаї Прабхумойе, що керувала науковою групою, це не просто слова «спасибі» і «будь ласка», це особлива стилістика мови — менш пряма і директивна. До того ж уявлення про ввічливість сильно варіюються від культури до культури, і тому дослідникам довелося обмежитися поки тільки північно-американським англійським.

З листування Enron розробникам вдалося витягти 1,39 мільйона пропозицій з ознаками ввічливості, які потім були окремо проаналізовані, щоб виявити частоту згадування і розподіл окремих слів у ввічливих і неввічливих фразах. Після чого був створений механізм «ввічливої» трансформації — спочатку він позначає нечемні слова і пропозиції, а потім генератор текстів замінює їх. При цьому сенс самої фрази не змінюється.

Правда, спочатку система намагалася просто вставляти слова «будь ласка» і «спасибі», вважаючи при цьому, що багаторазове їх повторення призведе до збільшення ступеня ввічливості фрази. Але по мірі навчання вона освоїла досить складні ввічливі оберти, і результат став цілком реалістичним.

США хоче заблокувати TikTok

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що влада країни розглядає можливість заборони роботи китайських соцмереж, зокрема сервісу коротких відео TikTok, на території Штатів. Він натякнув, що ці сервіси можуть передавати інформацію про користувачів владі Китаю.

Про це Помпео заявив в інтерв’ю Fox News.

«Ми ставимося до цього (свідчень про можливу співпрацю китайських соцмереж із владою Китаю — ред.) вкрай серйозно і, безумовно, вивчаємо це… Що стосується китайських додатків на смартфонах людей, можу запевнити, що США вирішать це питання», — зазначив держсекретар США.

Він додав, що американцям потрібно обережно користуватися TikTok, якщо вони не хочуть, аби їхні особисті дані «опинилися в руках Комуністичної партії Китаю».

Також Помпео нагадав, що нещодавно адміністрація США оголосила китайську компанію Huawei загрозою національній безпеці.

Своєю чергою, в TikTok заперечили, що передають інформацію про їхніх користувачів до Китаю.

Раніше TikTok і ще 58 китайських додатків заборонила Індія на тлі зростання напруження між двома країнами. Приводом до цього став інцидент на спірній прикордонній території, внаслідок якого загинули щонайменше 20 індійських військових.

Microsoft тестує новий дизайн меню пуск Windows 10

Компанія Microsoft вже випустила для учасників програми тестування Windows Insider тестову збірку Windows 10 з оновленим меню «Пуск». В результаті, у нас з’явилася можливість ознайомитися з нововведеннями більш детально.

Подробицями поділився тематичний ресурс WindowsLatest. Microsoft не принесла чогось принципово нового в дизайн, але виправила його так, щоб інтерфейс став простішим, акуратнішим і універсальнішим. Також інтерфейс поступово приводиться у відповідність з Windows 10X, версією ОС, призначеної для пристроїв з двома екранами.

Нове меню «Пуск» позбулося строкатої мішанини різних кольорів, зовнішній вигляд став більш універсальним. «Живі плитки» залишилися частиною ОС, але статичні плитки тепер використовують той же фоновий колір, відповідний темної, світлої або обраної кольорової теми ОС.

Було і стало

Плитки розташовані на напівпрозорому фоні. Пропали кольорові підкладки для значків додатків, підкладка тепер відповідає системної теми. Особливо зміни помітні при використанні кольорової теми в меню «Пуск».

Збірка Windows 10 Build 20161 в каналі для розробників включає нове меню «Пуск», а також невеликі зміни в поведінці сповіщень і рядка стану. Microsoft поступово розширює доступ до нового меню «Пуск» серед учасників тестування.

Відзначається, що нове меню «Пуск» не прив’язане жорстко до якоїсь певної версії Windows 10, але можна його чекати з виходом весняного оновлення в 2021 році – Windows 10 21H1.

Німецька компанія Festo розробила птахів-роботів BionicSwift вагою 42 грами.

Про це повідомляє Sky News.

Як повідомляє телеканал, механізовані птахи BionicSwift важать всього 42 грам.

У роботах встановлені батареї вагою у шість грамів, що дозволяє птаху літати впродовж семи хвилин у закритому приміщенні.

Зазначається, що птахи від BionicSwift можуть здійснювати польоти саме завдяки штучному пір’ю і м’яким пластинам, що покривають їхні тіла.

«Розумна взаємодія двигунів з механікою дозволяє точно відрегулювати частоту розмаху крила й кут для виконання різних маневрів», – заявили у компанії.

Компанія AT&T просить за продаж підрозділу від двох до чотирьох мільярдів доларів. За даними CNBC, в покупці Warner Bros. Interactive Entertainment крім Microsoft зацікавлені також Take-Two Interactive, Electronic Arts і Activision Blizzard.

«Придбання бізнесу, що складається зі студій, що спеціалізуються на розробці ігор, розташованих по всій території США, Канади і Великобританії, допоможе Microsoft розширити можливості з виробництва ігор в групі Xbox. Але AT&T, якій належить Warner, ще не вирішила, чи варто продавати бізнес. Вона розглядає різні способи погашення свого боргу в розмірі 154 мільярдів доларів, який частково пов’язаний з придбанням Time Warner в 2018 році», – повідомляє видання.

Відзначимо, інформація про плани холдингу AT&T продати Warner Bros. Interactive Intertainment з’явилася ще в середині червня.

Xiaomi запускає нові продукти під новим брендом

Xiaomi час від часу активно запускає нові продукти під своїм брендом Mijia для краудфандингу на своїй платформі. Тепер же компанія хоче представити новий гаджет під назвою Mijia Capsule Coffee Machine з 8 липня.

За капсульну кавоварку попросять близько 60 доларів, що цілком непогано для таких гаджетів.

Компанія заявила, що мета запуску цієї нової кавомашини – “зменшити складність і спростити пити хороший кави одним клацанням миші”.

12 липня, пройде онлайн-захід Ubisoft Forward

Де титульна компанія розкриє подробиці низки своїх майбутніх ігор, в числі яких Assassin’s Creed Valhalla, Watch Dogs Legion і Hyper Scape. Напередодні івенту студія опублікувала ролик, в якому подражнила фанатів новими кадрами майбутніх тайтлів і пообіцяла вельми щедрий подарунок.

Усім глядачам заходу подарують PC-версію Watch Dogs 2 – сиквел хакерського екшену. Щоб додати бойовик у бібліотеку, потрібно буде всього лише увійти в свій обліковий запис Uplay під час трансляції.

Вага Купа викинутих смартфонів, телевізорів та інших гаджетів досягла минулого року рекордної позначки.

Сукупна вага всіх відправлених за минулий рік на сміттєзвалище девайсів склала 350 круїзних кораблів Queen Mary 2, яке входить у топ-5 найбільших пасажирських суден у світі і яке довше за знаменитий «Титанік» на 100 метрів, а також важить 148 528 тонн.

Загалом сміттєзвалищах опинилося матеріалів на загальну суму $57 млрд. З одного мільйона гаджетів можна видобувати близько 16 тонн міді, 350 кг срібла, 34 кг золота та 15 кг паладію.

За оцінками Університету ООН та Міжнародної асоціації твердих відходів, кількість електронного сміття у світі до 2030 року може збільшитися до 74 млн метричних тонн. У 2011 році на планеті, за підрахунками MarketsandMarkets, нараховувалося 41,5 млн тон електронного сміття.

Більше інформації в телеграм каналі IT-Школа