Хумус (РЕЦЕПТ)

You are currently viewing Хумус (РЕЦЕПТ)

Ця смачна закуска буде доречною в період посту і при вегетаріанському харчуванні. Хумус – популярна закуска арабської та єврейської кухні з нутового пюре. До складу хумусу традиційно входять кунжутна паста (тахіні), яку можна придбати в магазині або приготувати власноруч. Хумус часто подають як холодну закуску з пітою, лавашем, з різноманітними чипсами, крекерами, хлібом. Також його використовують як соус до свіжих овочів: солодкого перцю, моркви, огірків. Ця смачна поживна багатофункціональна закуска буде дуже доречною в період посту і при вегетаріанському харчуванні.

Інгредієнти:

  • нут сухий – 200 г
  • кунжутна паста (тахіні) – 2 ст. л.
  • лимонний сік – 2 ст. л. або на смак
  • часник – 2-3 зубчики
  • зіра – 1/2 ч. л.
  • солодка мелена паприка (за бажанням) – 1/2 ч. л.
  • оливкова олія – 2-3 ст. л.
  • сіль – на смак.

Інгредієнти для тахіні:

  • кунжут – 50 г
  • олія соняшникова рафінована або оливкова – 1-2 ст. л.
  • вода (при потребі) – 1 ст. л.

Нут залити водою і залишити на 8-10 годин або на ніч. Воду, в якій замочувався нут, злити. Нут знову залити водою, довести до кипіння, накрити кришкою і на невеликому вогні варити приблизно 2 години до повної готовності.

Готовий нут має бути дуже м’який і легко розтискатися пальцями. Воду, в якій варився нут, злити. Трошки відвару (200-300 мл) залишити, він ще знадобиться.

На даному етапі нут можна очистити від лушпайок, тоді хумус буде більш ніжної та однорідної консистенції. В іншому випадку можуть трохи відчуватися шматочки лушпайок, але від цього хумус не буде менш смачним. Отже, щоб очистити нут, його потрібно залити холодною водою і перетерти руками. Потім лушпайки вибрати шумівкою, а воду злити.

Як вже говорилося в передмові, тахіну можна купити готову в магазині або зробити власноруч.

Для цього кунжут слід обсмажити на невеликому вогні на сухій сковорідці до золотистого кольору.

Підсмажений кунжут разом з олією перемолоти блендером до однорідного стану, при потребі можна додати трохи води. Кунжутна паста готова.

Тепер приступимо безпосередньо до приготування хумусу.

В каструлю з нутом додати кунжутну пасту, вичавлений через прес часник, сіль, оливкову олію, лимонний сік і приблизно 100 мл відвару, який залишили. Все ретельно подрібнити блендером до однорідного стану, підливаючи при цьому, якщо треба, ще трохи відвару, і таким чином довести страву до потрібно консистенції.

Потім додати мелену паприку і зіру, яку слід заздалегідь подрібнити в ступці чи кавомолці. Перемішати все блендером. Тепер при потребі смак хумусу можна підкорегувати лимонним соком, сіллю та іншими спеціями й знову все збити блендером.

Страва на смак має бути досить насиченою. При подачі хумус додатково полити оливковою олією і посипати меленою паприкою.