Найпопулярніше м’ясо для шашлику — це свинина. Воно виходить м’яким і соковитим, на відміну від інших видів. Втім, найважливіше у цій страві — маринад. Саме від нього залежить чи буде шашлик до смаку.
VG Львів дізнався, які маринади для м’яса найчастіше використовують поціновувачі шашлика і як їх готувати.
ЯК ОБРАТИ М’ЯСО
Ошийок підійде ідеально, якщо вам важливо, аби шашлик був м’яким і соковитим. Це частина уздовж хребта на шиї. Прожилки жиру тут рівномірно розподілені у м’ясі.
Для шашлика можна використовувати і м’ясо, що знаходиться вздовж хребта. Одак з таким трохи доведеться «погратися», щоб видалити з нього сало.
Якщо ж ви любите нежирний шашлик, тоді слід взяти окіст чи лопатку. Цю частину свинини краще гарненько замаринувати, бо м’ясо може бути “сухим”.
У ЯКОМУ ПОСУДІ МАРИНУВАТИ ШАШЛИК
Для маринування шашлика краще використовувати емальований, скляний або керамічний посуд. Не рекомендується застосовувати для цього алюмінієву та пластикову тару, оскільки в процесі маринування м’ясо може увібрати в себе шкідливі речовини, що виділяє посуд.
МАРИНАД ІЗ ДОДАВАННЯМ ОЦТУ
Для цього рецепту вам знадобиться:
- 2 кг свинини;
- 300 г цибулі;
- приправа для шашлика;
- 250 мл оцту 6%;
- сіль за смаком.
Ріжемо м’ясо на кубики середніх розмірів, приблизно як чотири сірникових коробки, складені в куб. Ріжемо цибулю півкільцями. Поміщаємо її в посуд для маринування і злегка перемішуємо, щоб вона дала сік.
Змішуємо з цибулею м’ясо, додаємо приправу і перемішуємо. Додаємо оцет і знову перемішуємо.
Залишаємо м’ясо маринуватися години на дві. Деякі кухарі вважають, що краще, якщо м’ясо постоїть в маринаді трохи довше – десь годин 5.
Перед тим як почати нанизувати м’ясо на шампури, солимо його. Смажемо шашлик, розташовуючи шампури над розжареним вугіллям.
МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКА НА ЛИМОННОМУ СОЦІ
Продукти:
- 1,5 кг свинини;
- 5-6 великих цибулин;
- 10 г спецій;
- 2 лимони;
- суміш перців за смаком;
- сіль.
Шашлик, приготований з використанням лимонного соку, не менш популярний. Процес його приготування не дуже відрізняється від варіанту з використанням оцту. Основна відмінність полягає у використанні лимона. Для цього лимони ріжемо навпіл і вичавлюємо весь сік на порізані шматки свинини. Поливаючи м’ясо соком, ретельно перемішуйте його. Маринується така свинина не довше трьох годин.
Успіх цього рецепту багато в чому залежить від вдало підібраної кількості лимонного соку. Якщо з соком переборщити, то м’ясо матиме неприємний кислий смак.
МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКА НА КЕФІРІ
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- 1,5 кг свіжої свинини;
- 15 г цукру
- 0,5 л кефіру жирністю 32%;
- 6 цибулин середнього розміру;
- перець, сіль.
Маринад на кефірі має більш м’яку дію. З цієї причини маринуватися шашлик має більш тривалий час – близько 12 годин. Маринад на кефірі не містить великої кількості спецій. У процесі приготування необхідно, щоб кефір поступово просочив м’ясо. Для цього підготовлені звичайним способом цибулю і м’ясо вливаємо кефір і перемішуємо. Засипаємо цукор і знову перемішуємо. Даємо м’ясу настоятися протягом години при кімнатній температурі. Потім прибираємо в холодильник на ніч.
МАРИНАД НА МАЙОНЕЗІ
Знадобиться:
- 1 кг свинини;
- 300 г майонезу;
- 3 великих цибулини;
- спеції за смаком;
- сіль.
М’ясо, нарізане шматочками, заливаємо майонезом. У суміш додаємо спеції і цибулю, нарізану пів кільцями. Все перемішуємо, залишаємо на 1 годину. Тим часом готуємо мангал, розпалюємо вогонь.
МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКА НА ОСНОВІ МІНЕРАЛЬНОЇ ВОДИ
Інгредієнти:
- 2,5 кг свинини;
- 1 л будь-якої мінеральної води;
- 6 головок цибулі середніх розмірів;
- 50 мл рослинного масла;
- спеції і сіль за смаком.
Нарізаємо м’ясо, додаємо спеції, цибулю та заливаємо мінералкою. Маринується такий шашлик не більше трьох годин. За півгодини до смаження в маринад додається олія.
Джерело: rivne.media